środa, 4 grudnia 2013
Hormony sytości cd2
Słaba wrażliwość ustroju na działanie dopaminy (odpowiedzialnej za odczuwanie przyjemności) prowadzi do nadmiernego przyjmowania pokarmu, traktowanego jako źródło tego pożądanego uczucia.
Podobną rolę odgrywa serotonina, jednak jej aktywność łatwo zaburzyć. Np. duża ilość cukrów prostych w diecie powoduje istotny, ale b a r d z o k r ó t k o t r w a ł y jej wzrost, cukry złożone (głównie skrobia) natomiast odpowiadają za jej p r z e d ł u ż o n e d z i a ł a n i e. Dodatkowo istotne znaczenie ma przyswajalność witaminy B6 (odpowiednia jej ilość utrzymuje działanie serotoniny na właściwym poziomie), oraz ilość białka w diecie (jego nadmiar zmniejsza odpowiedź organizmu na działanie serotoniny).
Ważną rolę przypisuje się także g a l a n i n i e , regulującej wydzielanie części hormonów przysadki mózgowej. Jej nadmierny poziom pobudza łaknienie selektywnie- zwiększając zapotrzebowanie na tłuszcz, nawet w sytuacji, gdy jego poziom w organizmie jest wystarczający.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz