sobota, 11 stycznia 2014

I kto tam może i powinien zamieszkać? cd

Główne rodzaje probiotyków to: Lactobacillus i Bifidobacterium. Pierwsze znajdują się głównie w fermentowanych przetworach mlecznych, tj. jogurtach, kefirach, maślankach, zsiadłym mleku (absolutnie nie powinny być one dosładzane- cukier wzmaga rozwój niekorzystnych, patogennych dla organizmu-drożdży). Drugie są w produktach kiszonych (kapuście, ogórkach- najwięcej w białym nalocie na skórce), a nawet w salami. Aby spełniły korzystną dla organizmu rolę ich ilość musi wynosić co najmniej 1000000 komórek/ml/gr. produktu. Probiotyki muszą dostać się do przewodu pokarmowego, osiedlić się wewnątrz i rozmnożyć. Wzmacniają ogólny dobrostan poprzez zapewnienie równowagi mikrobiologicznej organizmu , wzmocnienie odporności, jak również ochronę nabłonka jelit (-wyścielają go, co utrudnia aktywność szkodliwym substancjom,) a także udział w produkcji witamin z grupy B, witaminy K, ułatwienie wchłaniania wapnia i żelaza oraz cynku, przyspieszenie perystaltyki jelitowej, obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu , odtruwanie wątroby, redukcję reakcji alergicznych, wstrzymywanie rozwoju helicobacter pylorii , zmniejszenie aktywności toksycznych enzymów fekalnych.Cdn

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz