sobota, 25 stycznia 2014
Bardzo naukowo o wartościach odżywczych roślin
Opracowuję teraz dla Szanownych Czytelników artykuł naukowy opublikowany na stronach PLOS- międzynarodowej organizacji non- profit, mającej na celu propagowanie osiągnięć współczesnej nauki. Tekst jest poświęcony roślinnym składnikom odżywczym i ich wpływowi na rozwój lub hamowanie różnych schorzeń. Rośliny przebadano na poziomie molekularnym (cząsteczkowym).
Analizie poddano 16,102 rośliny, z których wyodrębniono 20, 654 biologicznie czynnych składników.
Badania poświęcone aktywnemu oddziaływaniu roślin rozpoczęły się w latach 80-ych XX-ego wieku. Na przestrzeni ponad 30-u lat stosunek do niektórych z nich zmienił się diametralnie (co obliczano, analizując dostępne publikacje). I tak rośliną, do której stosunek uległ największym wahaniom jest…cdn
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz