niedziela, 2 lutego 2014

Naukowo- cd

Około roku 2000 zaczęto koncentrować się nad wpływem roślinnych substancji bioaktywnych na poszczególne schorzenia. Ze względu na szczególnie intensywną zapadalność na cukrzycę, związaną ze współczesnymi warunkami życia (nadmiernym spożyciem przetworzonej, wysokosłodzonej, bogatej tłuszcze trans żywności, brakiem ruchu i długotrwałym stresem), chorobie tej poświęcona jest największa ilość publikacji. Trendy związane z żywieniem (a jest to czynnik mający ogromne znaczenie w „opanowaniu” tej przypadłości) zmieniają się, chwilami bardzo radykalnie. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu proponowano chorym dietę wysokobiałkową (w świetle dzisiejszych odkryć wiadomo, że ten sposób żywienia nadmiernie obciąża nerki i wątrobę) i całkowicie eliminowano cukier. Współcześnie, wprowadzenie współczynników węglowodanowych pozwala chorym na przeliczanie pojedynczych dawek cukru i mieszczenie się w wyznaczonych limitach. Badania, rozkładające roślinne substancje bioaktywne na tzw. molekuły (cząsteczki bez ładunków) doprowadziły naukowców do skomponowania nowej listy produktów, szczególnie polecanych cukrzykom. Są to…cdn

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz